Arta de a-ti confectiona propriile tigari

Cafegiii recunosc calitatea cafelei după aromă, încă dinainte să o guste. De asemenea, nu obișnuiesc să o îndulcească, pentru a nu-i altera gustul. Aceeași modă poate fi identificată și în rândul fumătorilor pasionați. Din ce în ce mai decepționați de gustul tutunului din tigari obișnuite, mulți fumători pornesc pe cont propriu în căutarea gustului perfect și încep să își confecționeze singuri țigările.

Roll your own & Make your own: avantaje pentru fiecare tip de fumător

Mai mult decât o modă, confecționarea țigărilor este o pasiune ridicată la rang de artă. E o alternativă mai sănătoasă și mai ieftină la țigările pe care le găsim în orice magazin. De asemenea, confecționarea țigărilor se transformă repede într-un ritual extrem de apreciat în rândul fumătorilor: știm că acela este un moment al nostru, în care ne eliberăm de orice presiune și ne lăsăm purtați în voia gândurilor, cât timp meșterim la propriile țigări.

Marele avantaj al țigărilor făcute acasă este faptul că poți alege aroma care ți se potrivește cel mai bine, combinația ta câștigătoare de tutun, foițe și filtre. Sunt două mari metode din care poți să alegi: roll your own (RYO) și make your own (MYO). Care e diferența?

RYO, după cum îi zice și numele, îți permite să rulezi singur țigările. Alegi tutun, foița, filtrul și încerci câte variante dorești înainte de a te opri la cea care îți place cel mai mult. Este o metodă extrem de apreciată în rândul fumătorilor meticuloși, cu adevărat pasionați de arta tutunului. Răgazul pe care ți-l oferă întregul proces și plăcerea de a vedea cum ies țigările din mâna ta nu se compară cu nicio altă senzație.

În schimb, pentru cei mai grăbiți și mai ocupați, dar care nu sunt dispuși să facă rabat de la calitate, MYO este opțiunea mai potrivită. În cazul acesta, ai tuburile goale, gata pregătite pentru injectat tutunul preferat, cu ajutorul unui aparat mic, ieftin și extrem de practic. Rezultatul final arată la fel de bine ca țigările dintr-un pachet obișnuit, doar că sunt făcute cu tutunul care îți place, într-un timp extrem de scurt.

Opțiunea prietenoasă și cu fumătorul, și cu buzunarul 

Ambele variante sunt la fel de prietenoase cu buzunarul fumătorului: chiar dacă inițial prețul pachetului de tutun poate părea mai piperat decât cel al pachetului de țigări, amintește-ți că din conținutul lui ies de două sau chiar de 3 ori mai multe țigări. Deci, pe termen lung, e mai avantajos să îți faci singur țigările. Dacă nu ești convins încă de avantajele țigărilor rulate, urmează un argument care sigur te va pune pe gânduri.

Să o luăm matematic: un pachet de țigări costă între 18 și 20 de lei. Un fumător înrăit fumează cel puțin un pachet pe zi, ceea ce înseamnă că „arde” între 540 și 600 de lei pe lună. Un pachet de tutun de 30-35 g costă între 25 și 33 de lei și în general te ține o săptămână. Asta înseamnă undeva între 100 și 135 de lei pe lună. Foițele și filtrele sunt nespus de ieftine, așa că le-am scos din ecuație. Chiar dacă, să zicem, fumezi echivalentul a 2 pachete de tutun pe săptămână, ajungi la 200-270 de lei, la jumătate față de cât cheltuim în general pe țigările gata făcute.

Tutungeria online potrivită nevoilor tale

Arta de a-ți confecționa singur țigările nu e un lux rezervat exclusiv celor din marile orașe. Există tutungerii online care livrează peste tot în țară, deci nu-ți face griji din punctul acesta de vedere. Însă, la fel ca în cazul țigărilor obișnuite, când ai luat la rând toate mărcile până să te oprești la cea pe care o fumezi acum, poate dura o vreme până să găsești tutungeria potrivită nevoilor tale. 

Am văzut, deci, că în cazul țigărilor există o cale de mijloc mulțumitoare. Poți găsi cu ușurință „ingredientele” țigării perfecte, indiferent de aroma sau de consistența dorită. Mai mult decât atât, după ce le-ai strâns pe toate laolaltă, ieși pe plus la sfârșitul lunii. În final, toată lumea câștigă și e mulțumită. Așa că vă lăsăm cu o temă de gândire: Suntem curioși daca vă mai vin în minte astfel de situații, în care se câștigă pe ambele fronturi?